Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΤΑΧΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΞΑ

 

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΞΑ

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω το όνομα Μεταξά, είναι το κεχριμπαρένιο απόσταγμα με τα έντονα αρώματα και την υπέροχη γλυκιά γεύση που δεν έλειψε ποτέ από το πατρικό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το Μεταξά ήταν το Νο 1 κέρασμα για τους καλεσμένους, το Νο 1 αντίδοτο για το κρύο, το Νο 1 συστατικό στα γλυκά της μαμάς και της γιαγιάς, ακόμα και το Νο1 γιατροσόφι σύμφωνα με τον πατέρα μου μαζί με κατακάθι Ελληνικού καφέ  και χυμό λεμονιού για τον κοιλόπονο, Μεταξά, μέλι και Ελαιόλαδο, το φάρμακο για τον πονόλαιμο. Οι χρήσεις του είναι άπειρες, όσες και οι αναμνήσεις που μου ξυπνάει αυτό το μοναδικό, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ποτό. 




EXPERIENCE RESERVED

Έτσι, όταν πριν 2 εβδομάδες περίπου χτύπησε το τηλέφωνο μου και με ενημέρωσαν από το Μεταξά ότι κατόπιν κλήρωσης στο Facebook κέρδισα μια διπλή πρόσκληση για το Metaxa Experience Reserved λόγω της Επετείου των 125 ετών από την ίδρυση του και θα μπορούσα να επισκεφτώ το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις παλαίωσης και αποθήκευσης του ποτού φυσικά πέταξα από την χαρά μου. Δεν ήμουν σίγουρη τι ακριβώς να περιμένω από την επίσκεψη μου αυτή, είχα όμως στο μυαλό μου ότι θα είναι μια πραγματικά μοναδική εμπειρία και ευκαιρία μιας και ήταν η πρώτη φορά που το Μεταξά άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, και αυτό θα ίσχυε μόνο για τα 125 άτομα που κέρδισαν την μαγική πρόσκληση. Βρήκα έναν φίλο και συνάδελφο μάγειρα που ξέρω ότι ενδιαφέρεται πολύ για την οινοποιία και τα αποστάγματα και ξεκινήσαμε για την Κηφισιά όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις με πολλές προσδοκίες και μεγάλη αγωνία. 




Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Από την πύλη του Εργοστασίου μας υποδέχτηκαν θερμά, ενώ όσο περιμέναμε την προσέλευση των υπολοίπων είχαμε την ευκαιρία να χαζέψουμε μοναδικές συσκευασίες του αγαπημένου μας ποτού. Ενημερωθήκαμε ότι κατά την διάρκεια της περιήγησης μας θα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε διαφορετικά αποστάγματα και σε περίπτωση που κατά την αποχώρηση μας δεν αισθανόμαστε σε θέση να οδηγήσουμε τότε θα φρόντιζαν οι ίδιοι για την μεταφορά μας στο σπίτι μας με ασφάλεια, αυτό για έμενα ήταν εξαιρετική απόδειξη μιας εταιρίας με υπευθυνότητα και κύρος.

Γνωρίσαμε τον Κο Παναγιώτη Σαραντόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο του Οίκου Μεταξά, ο οποίος, έμεινε μαζί μας σε όλη την διάρκεια της ξενάγησης, μας οδήγησε στα άδυτα κελάρια του, μας έδειξε τα παλιά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσε ο Σπύρος Μεταξάς στην αρχή της δημιουργίας του Μεταξά αλλά και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, εδώ έχω να πω ότι το Μεταξά σαν εταιρία ενώ ατενίζει αγέρωχα το μέλλον δεν ξεχνάει το παρελθόν του και από πού ξεκίνησε. Ο Σπύρος Μεταξάς, εγκαταλείποντας την οικογενειακή επιχείρηση στη Χαλκίδα στις αρχές της δεκαετίας του 1870, αποφάσισε να εγκατασταθεί στον Πειραιά, ανερχόμενο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της εποχής. Το 1885, με τη σύμπραξη του αδελφού του Ηλία Α. Μεταξά, αγόρασε τα μηχανήματα ενός παλιού αποστακτηρίου στον Πειραιά ιδρύοντας την κονιακοποιία - ποτοποιία Μεταξά στην οδό Αριστείδου 7, λίγα μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη. Το εργοστάσιο των αδελφών Μεταξά ξεκίνησε την παραγωγή κονιάκ και άλλων ποτών το 1888 ενώ το έμβλημα της εταιρίας, ο "Σαλαμινομάχος", είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο νόμισμα το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση του πρώτου εργοστασίου του Μεταξά στην οδό Αριστείδου όπως μας εξήγησε ο Κος Σαραντόπουλος με πολύ καμάρι. 


ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΞΑ
Τι ακριβώς όμως είναι το Μεταξά; Η παραγωγή του αποστάγματος ξεκινά με λευκές ποικιλίες κρασιού και κυρίως Σαββατιανό και Ροδίτη, οι οποίες, έπειτα από διπλή απόσταξη, οδηγούνται στα κελάρια του Mεταξά για να παλαιώσουν σε μικρά -περιεκτικότητας 300 - 350 λίτρων- καινούργια, δρύινα γαλλικά βαρέλια Limousin, τα οποία λόγω των μεγάλων πόρων τους εξυπηρετούν στην καλύτερη οξυγόνωση των αποσταγμάτων. Κάποια αποστάγματα οδηγούνται σε μεγαλύτερα βαρέλια, όγκου τριάμισι τόνων περίπου και παραμένουν εκεί αρκετά χρόνια προκειμένου να ωριμάσουν ικανοποιητικά.


Παράλληλα, προετοιμάζεται το κρασί που θα αναμειχθεί στο τελικό blend με το απόσταγμα. Αυτό προέρχεται από σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Μοσχάτου Σάμου, από τις περιοχές της Σάμου και της Λήμνου. Τα Μοσχάτα αυτά προέρχονται από σταφύλια που ωριμάζουν σε μικρούς αμπελώνες, σκαρφαλωμένους σε πεζούλες στις ημιορεινές περιοχές του ακριτικού νησιού∙ σε αμπελοτόπια φυτεμένα με το μέτωπο στο μελτέμι του Αιγαίου, κάτι που τα κρατάει δροσερά και φυσικά υγιή, για να δώσουν καρπό ασύγκριτου αρωματικού χαρακτήρα. Σταφύλια τα οποία έχουν τρυγηθεί αποκλειστικά με το χέρι, ποτέ με μηχανήματα – μια τεχνική που σπανίζει πλέον στους μεγάλους αμπελώνες της Δυτικής Ευρώπης. Το κρασί παλαιώνει για τουλάχιστον δύο χρόνια και για κάποιο διάστημα σε βαρέλι. Αποκτά ένα καραμελένιο χρώμα, πλούσια αρώματα τυπικά του μοσχάτου, λιβάνι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και λευκά άνθη, και μια γλυκιά γεύση, πλούσια και μεστή.



Το τρίτο μείγμα, που αποτελεί το επτασφράγιστο μυστικό της εταιρείας είναι ένα εκχύλισμα από αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, με βάση τα ροδοπέταλα. Ο Κωνσταντίνος Ράπτης Metaxa Master ολοκληρώνει τον αρωματικό χαρακτήρα της δημιουργίας του με ένα μυστικό μείγμα από Μαγιάτικα ροδοπέταλα και βότανα της Μεσογείου, τα οποία επιλέγει και εκχυλίζει ο ίδιος. Έχει έναν περίπλοκο αρωματικό χαρακτήρα που, εκτός από την έντονη χροιά του τριαντάφυλλου, μου ξύπνησε μνήμες από πιπέρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Τα τρία μείγματα ενώνονται στο τελικό blending, με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η σταθερή ποιότητα του ποτού. Παράλληλα, γίνεται προσθήκη καραμελοχρώματος για την ρύθμιση της απόχρωσης και νερού για την τελική αραίωση στον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό.


Το τελευταίο αυτό μείγμα οδηγείται σε βαρέλια των τριάμισι τόνων για την περαιτέρω ωρίμαση και στην συνέχεια, σταθεροποιείται, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται. Τα αστέρια της ετικέτας που βοηθούν να ξεχωρίζουμε τα διάφορα brand του Μεταξά υποδεικνύουν, κατά μέσον όρο, τα έτη παλαίωσης των χρησιμοποιούμενων αποσταγμάτων. 


ΚΟΝΙΑΚ  Ή ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ;

Όπως μας εξήγησε ο Κος Σαραντόπουλος το Μεταξά στο ξεκίνημα του έγινε γνωστό με την ονομασία Κονιάκ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αφού η εξαγωγή του είχε αρχίσει ήδη από το 1982. Είχε λοιπόν γίνει γνωστό, είχε πάρει διακρίσεις και βραβεία και έρχεται η καταστροφή. Κατάργηση του όρου Κονιάκ (ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη νομοθετικά για  συγκεκριμένο προϊόν με την συγκεκριμένη ονομασία που παράγεται, παλαιώνει και εμφιαλώνεται αποκλειστικά και μόνον στη ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας). Η κατάργηση του όρου Κονιάκ με το οποίο είχε γίνει αρχικά γνωστό, όχι μόνο δεν το κάνει να χάσει την ταυτότητα του αλλά συνεχίζει να απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση και για να πούμε την αλήθεια το Μεταξά ορίζει μια κατηγορία ποτού από μόνο του.


ΜΕΤΑΧΑ MASTER



Ποιος όμως ευθύνεται για αυτό το τόσο πετυχημένο blend; Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι η διασφάλιση της ποιότητας ενός αποστάγματος είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση από μόνη της, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με το κρασί, που από χρονιά σε χρονιά δεν έχει την ίδια απόδοση. Αυτό λοιπόν οφείλετε στον Κωνσταντίνο Ράπτη ο οποίος εργάζεται στον Οίκο Μεταξά τα τελευταία 28 έτη. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης μας στα κελάρια φτάσαμε σε ένα πολύ μεγάλο τραπέζι, στρωμένο με ποτήρια, δοκιμαστικούς σωλήνες, σταγονόμετρα, κρυστάλλινες κανάτες που περιείχαν Μοσχάτο, άλλα αποστάγματα και το μυστικό μείγμα αρωμάτων όπου με την επίβλεψη του Κο Ράπτη φτιάξαμε και δοκιμάσαμε ο κάθε ένας το δικό μας blend, για να πω την αλήθεια τα κατάφερα αρκετά καλά, ίσως το παράκανα λίγο με το Μοσχάτο, αλλά μου αρέσει τόσο πολύ!




ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Τέλος ο Κος Σαραντόπουλος μας οδήγησε σε μια αίθουσα με ένα τεράστιο στρογγυλό τραπέζι, εδώ είπε όλοι είμαστε ίσοι, μπροστά μας είχαμε διάφορα ποτήρια με Μεταξά όλων των αστέρων αλλά και το Μεταξά Private Reserve. Απολαύσαμε όλα τα αποστάγματα, είδαμε προβολές βίντεο με τον τρόπο παραγωγής και συζητήσαμε για το μέλλον του μέλλον του Μεταξά, το όποιο προβλέπεται πολύ λαμπρό, μπορεί εδώ να το σνομπάρουμε ή να το αγνοούμε επειδή ακριβώς είναι γηγενές ποτό, όμως το Μεταξά στο εξωτερικό κάνει θραύση. Έχουν δημιουργηθεί ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπως παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα για αποκλειστική απόλαυση του.

ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ ΑΣΤΕΡΙ


ΜΕΤΑΧΑ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ
Το METAXA 5 Αστέρων γεννιέται από το εξαιρετικά εκφραστικό πάντρεμα εκλεπτυσμένων αποσταγμάτων  που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια και Μοσχάτα κρασιά από τα νησιά του Αιγαίου. Το METAXA 5 Αστέρων έχει χρώμα βαθύ μελί, αρώματα φρούτων και λουλουδιών  καθώς και ελαφρά αρώματα δρυός. Απολαύστε το ιδανικά είτε σκέτο είτε ως βάση σε  κοκτέιλ και long drinks.


ΜΕΤΑΧΑ 7 ΑΣΤΕΡΩΝ

Το METAXA 7 Αστέρων είναι η πιο ώριμη έκφραση της προσωπικότητας του METAXA καθώς γεννιέται από παλαιωμένο Μοσχάτα κρασιά από τα νησιά του Αιγαίου και εκλεπτυσμένα αποστάγματα που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Με το χρώμα του παλαιωμένου χρυσού, το ΜΕΤΑΧΑ 7 Αστέρων αναδίδει αρώματα Μοσχάτου και γλυκιάς βανίλιας που ολοκληρώνονται από τη γεμάτη και ισορροπημένη γεύση του. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι είτε σκέτο είτε με πάγο.


METAXA 12 ΑΣΤΕΡΩΝ

Το ΜΕΤΑΧΑ 12 Aστέρων αποτελεί την υπέρτατη έκφραση του στυλ και της γευστικής απαλότητας ανάμεσα στα «Αστέρια» του ΜΕΤΑΧΑ. Περικλείει πολύτιμα οινικά αποστάγματα, που έχουν παλαιώσει υπομονετικά σε βαρέλια από γαλλική δρυ, και εξαιρετικά Μοσχάτα από τη Σάμο, από σταφύλια επιλεγμένα από τους μικρούς αμπελώνες στις ημιορεινές περιοχές του νησιού. Ένα μυστικό μείγμα από ροδοπέταλα και μεσογειακά βότανα ολοκληρώνει τον αρωματικό χαρακτήρα αυτής της δημιουργίας του Metaxa Master Κωνσταντίνου Ράπτη.

Φίνες νότες από καραμέλα toffee, σοκολάτα και φλούδα πορτοκαλιού ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πολύπλοκα αρώματα του ΜΕΤΑΧΑ 12 Aστέρων.

Απολαύστε ιδανικά το ΜΕΤΑΧΑ 12 Aστέρων σκέτο ή με ένα μόνο παγάκι



METAXA PRIVATE RESERVE

ΤΟ PRIVATE RESERVE ΤΟΥ METAXA MASTER

Για να δημιουργηθεί αυτό το ξεχωριστό ποτό, ο Metaxa Master, Κωνσταντίνος Ράπτης, επιλέγει αρμονικά παλαιωμένα Μοσχάτα κρασιά, που διατηρούν ατόφια τη φρεσκάδα της νεότητάς τους, αλλά και την πολυπλοκότητα της ωρίμανσής τους, τα οποία παντρεύει με εξαιρετικά οινικά αποστάγματα που έχουν ωριμάσει για δεκαετίες σε δρύινα βαρέλια στα κελάρια του Οίκου. Ο Metaxa Master δημιουργεί ένα μόνο blend ΜΕΤΑΧΑ Private Reserve κάθε χρόνο, και ακριβώς εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο διαλέγει τα συστατικά που είναι στην απόλυτη ακμή τους. To METAXA Private Reserve ξεχωρίζει για το λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα του και τα αρώματα των αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών, τα οποία αναδεικνύονται από τη γεμάτη γεύση με νότες δρυός, καπνού και καραμέλας toffee, αφήνοντας τελικά μια επίγευση με διάρκεια. Γευτείτε το ΜΕΤΑΧΑ Private Reserve σκέτο ή με πάγο.



 


AEN METAXA

ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΧΑΡΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ ΝΟ 1

Το AEN πηγάζει από την καρδιά του ΜΕΤΑΧΑ και αποτελεί το πολυτιμότερο ίσως ελληνικό ποτό που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Πίσω από αυτή τη λέξη, που κρύβει μέσα της την αιωνιότητα, βρίσκεται ένα ελιξίριο από παραπάνω από 200 χαρμάνια από το διάσημο Βαρέλι Νο 1, από την Πατρογονική Κληρονομιά των Βαρελιών που εξακολουθούν να στεγάζονται με ασφάλεια στα κελάρια του Οίκου Μεταξά. Χρόνο με τον χρόνο, το Βαρέλι Νο 1 εμπλουτίζεται με τα πιο εκλεπτυσμένα  και αρωματικά χαρμάνια του Metaxa Master, κάποια από τα οποία έχουν ωριμάσει για πάνω από 80 χρόνια. Με βαθύ χρώμα μαονιού, το ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ προσφέρει πλούσια αρώματα αποξηραμένων φρούτων, φλούδας νεραντζιού και άγριου μελιού, που τα ακολουθεί στον ουρανίσκο μια έκρηξη θερμών, βελούδινων νοτών από μπαχαρικά, αμύγδαλο και μόκα.




Δυστυχώς το τελευταίο δεν είχα την χαρά να το γευτώ αφού η παραγωγή του ήταν μόνο 1888 φιάλες, τόσες όσα η χρονολογία ίδρυσης του, με τιμές που ξεπερνούν τα 1,000 ευρώ ανά φιάλη, οι λίγες διαφυλαγμένες φιάλες που υπάρχουν στον Οίκο Μεταξά, όπως μας είπε ο Κωνσταντίνος Ράπτης είναι για τους επόμενους Master Blenders  για να μπορέσουν να γευτούν αυτό το μοναδικό ποτό. Φυσικά δεν έχω κανένα παράπονο, αφού κατά την έξοδο μας από το εργοστάσιο μας έδωσαν μια συλλεκτική φιάλη ως δώρο για την επίσκεψη μας, και αυτή την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο κάθομαι μπροστά στην αναμμένη σόμπα μου και απολαμβάνω ένα Μεταξά 5 Αστέρων και πίνω στην υγεία αυτών που κάνουν πραγματικότητα μια σταγόνα Ελληνικής ηλιαχτίδας σε κάθε ποτήρι αλλά και στα επόμενα 125 χρόνια, εμείς σίγουρα δεν θα είμαστε εδώ όμως για ένα Μεταξά ΑΕΝ ( αυτό από το πρώτο βαρέλι, αυτό του Σπύρου Μεταξά) 125 χρόνια δεν είναι τίποτα, κάθεται υπομονετικά και περιμένει κάποιος να ανοίξει την φιάλη από φίνο Γαλλικό κρύσταλλο Σεβρών που είναι σφραγισμένη αεροστεγώς με το μοναδικό πώμα σχεδιασμένο στο χέρι από 20Κ χρυσό και να το απολαύσει, έτσι απλά…








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται