Στα παραδοσιακά μπακάλικα βρίσκουμε το βακαλάο ανοιγμένο στη μέση και 'παστωμένο' με χοντρό αλάτι, τη μία φέτα πάνω στην άλλη. Διαλέγουμε το κομμάτι που θέλουμε, μεγάλο ή μικρό, και τον αγοράζουμε τυλιγμένο σε χοντρό χαρτί.
Στο σπίτι τον κομματιάζουμε σε μερίδες και τον βάζουμε από το απόγευμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό. Σε δυο-τρεις ώρες θα αλλάξουμε το νερό να φύγει το πολύ αλάτι. Αυτό θα το επαναλάβουμε 2-3 φορές.
Ύστερα αφαιρούμε την μαύρη μεμβράνη που έχουν κάποια κομμάτια της κοιλιάς του βακαλάου και αφαιρούμε τα όποια λέπια υπάρχουν στο εξωτερικό των κομματιών.
Αλευρώνουμε, χωρίς να αλατίσουμε φυσικά και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Ο βακαλάος γίνετε κριτσανιστός και πεντανόστιμος. Μαζί με την σκορδαλιά τον σερβίρουμε στις 25 Μαρτίου, που αποτελεί την μέση της Σαρακοστής. Είναι η μοναδική μέρα που καταλύεται το ψάρι.
Άλλος τρόπος τηγανίσματος του βακαλάου με κουρκούτι
Χτυπάμε αλεύρι (1 φλιτζ. του τσαγιού) με 1/2 ποτήρι περίπου νερό.
Κάποιες νοικοκυρές προσθέτουν και 1 ποτήρι κρασιού, μπύρα ή ξύδι για να γίνει πιο αφράτη η κρούστα.
Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του βακαλάου στον χυλό και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσει ο βακαλάος, είναι έτοιμος. Συνοδεύεται με σκορδαλιά ή άγρια χόρτα, με βραστό σπανάκι ή μόνος του με σαλάτα λάχανο και καρότο.
Θερμιδικά ο βακαλάος προσφέρει 4 θερμίδες στο γραμμάριο. Το ελαιόλαδο όμως τον επιβαρύνει πάρα πολύ κάνοντας την μερίδα να φθάνει και τις 400 θερμίδες.
Άλλοι τρόποι παρασκεύης του βακαλάου
Βακαλάος βραστός
υπάρχει φυσικά και άλλος τρόπος να απολαύσουμε γευστικά τον βακαλάο, όπως βραστός με σέλινο, καρότα, κολοκυθάκια, πατάτες και κρεμμύδι.
Αφού τον 'ξαλμυρίσουμε' βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και στα 10 λεπτά προσθέτουμε τον βακαλάο. Βράζουμε για άλλα 15 λεπτά και σερβίρουμε το ψάρι με τα λαχανικά και τον ζωμό τους, ρίχνοντας ένα λεμόνι και χοντροαλεσμένο πιπέρι.
Βακαλάος πλακί
Άλλη νόστιμη παρασκεύη του βακαλάου είναι στον φούρνο με φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο, φέτες από φρέσκια ντομάτα. βασιλικό και ελαιόλαδο.
Βακαλάος στιφάδο
Αφού 'ξαλμυρίσουμε' τον βακαλάο ρίχνουμε πιπέρι και τον αλευρώνουμε. Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη ή στο μπλέντερ 3 ώριμες ντομάτες, 3 μεγάλα κρεμμύδια, 7-8 σκελίδες σκόρδο, 20-25 ξασπρισμένα αμύγδαλα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο ταψί και προσθέτουμε 20-25 στρογγυλά κρεμμυδάκια (κροκάρια), 2-3 φύλλα δάφνης, 7-8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενοποιηθεί το μείγμα και μέσα σε αυτό τοποθετούμε τα αλευρωμένα κομμάτια του βακαλάου. Αν θέλουμε βάζουμε πατάτες. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά στους 180 βαθμούς στον φούρνο. Όταν ψηθεί ο βακαλάος ραντίζουμε με λίγο ξύδι το φαγητό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται