Αυτή η Κοτόπιτα είναι πραγματικά ανεπανάληπτη, δοκιμάστε την και θα πάθετε πλάκα...
Υλικά για την Ζύμη τύπου Κουρού
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120ml ηλιέλαιο
120γρ. γιαούρτι στραγγιστό
12 γρ. αλάτι
4γρ. μαγιά ξηρή (μισό φακελάκι)
λίγο χλιαρό νερό
1 αυγό ολόκληρο
1 κρόκο για την επάλειψη του φύλλου
λίγο σουσάμι
λίγο παπαρουνόσπορο
Υλικά για την γέμιση
1 κιλό κοτόπουλο κατά προτίμηση στήθος ή φιλεταρισμένο μπούτι (ή και τα 2)
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κλωνάρι σέλερυ κομμένο σε ροδελίτσες
1 πράσο κομμένο σε ροδελίτσες
5 κρεμμύδια φρέσκα κομμένα σε ροδελίτσες
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα σε κυβάκια
150 γρ μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας κομμένα σε φετούλες
400 ml ζωμό κοτόπουλου
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
2 αυγά
150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γρ. κασέρι τριμμένο
50 ml λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση ζύμης
Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό, το αλάτι και ανακατεύουμε, τέλος προσθέτουμε και την διαλυμένη σε νερό μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από το μπολ και από τα χέρια μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε και την γέμιση. Η ζύμη αυτή είναι ιδανική και για τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, παστρουμαδοπιτάκια κτλ.
Εκτέλεση γέμισης
Βράζουμε το κοτόπουλο για 30-40 λεπτά αφού το έχουμε καθαρίσει και ξεκοκαλίσει.
Σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι το φρέσκο και το ξερό αφού τα έχουμε ψιλοκόψει σε κυβάκια, τις πιπεριές που τις έχουμε κόψει σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, το πράσο και το σέλερυ, τα βγάζουμε στην άκρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα σβήνουμε με κρασί, προσθέτοντας την μουστάρδα. Τα βγάζουμε και αυτά και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα σοταρισμένα λαχανικά.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, αφήνουμε την σάλτσα μας να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα 2 αυγά.
Μέσα στην σάλτσα μας βάζουμε το βρασμένο κοτόπουλο αφού το έχουμε κρυώσει λίγο και το έχουμε ψιλοκόψει, τα σοταρισμένα λαχανικά, τον άνηθο, το κασέρι και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, δοκιμάζουμε την γεύση και αν θέλουμε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Φτιάχνοντας την πίτα
Ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη 2 φύλλα με την ζύμη που πλέον έχει φουσκώσει, καλό θα είναι να αλευρώσουμε έναν πάγκο εργασίας. Τα φύλλα μας δεν θέλουμε να γίνουν πάρα πολύ λεπτά. 3-4 εκατοστά είναι ιδανικά. Στρώνουμε ένα ταψί αφού το βουτυρώσουμε με το ένα φύλο, ρίχνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Αλείφουμε με κρόκο αυγού, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται