3 τρόποι να την απολαύσετε!
Σκορδαλιά με πατάτα
Πλένουμε καλά τις πατάτες με το ειδικό βουρτσάκι και άφθονο νερό, εξωτερικά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και τις βράζουμε με την φλούδα. Όταν αρχίσουν οι πατάτες να τρυπιούνται με το πιρούνι τις κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε επάνω τους κρύο νερό, χύνοντας το ζεστό. Τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το passe poure, από σίτα, το μίξερ ή ακόμα πιο παραδοσιακά ξύλινο γουδί.
Όταν αρχίσουν να πολτοποιούνται προσθέτουμε σταδιακά ελαιόλαδο, το χύμο ένος λεμονιού, μερικές σταγόνες ξύδι και λίγο αλάτι. Η σκορδαλιά παίρνει αρκετό λάδι.
Η σκορδαλιά μας θα γίνει πιο νόστιμη αν λιώσουμε τις πατάτες ή το ψωμί ή τα καρύδια με ζεστό ζωμό από βρασμένο ψάρι: βακαλάο, κοκκινόψαρο κ.α
Έχουμε πολτοποιήσει τις σκελίδες του σκόρδου (σε ένα κιλό πατάτες ρίχνουμε τουλάχιστον 4-6 σκελίδες σκόρδου) και ρίχνουμε τον πολτό σκόρδου στις πατάτες. Εξακολουθούμε να τις λιώνουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο με λεμόνι και ξύδι εναλλάξ.
Όταν ο πολτός της πατάτας αρχίσει να ελαστικοποείται η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη, την βάζουμε σε βαθύ μπολ και επάνω της απλώνουμε ελαιόλαδο να μην ξεραθεί η επιφάνεια.
Η σκορδαλιά τρώγεται και μόνη της αλλά παραδοσιακά και πολύ γευστικά συνοδεύεται με τηγανητό βακαλάο, γαλέο ή / και παντζάρια.
Θερμιδικά μια κουταλιά της σούπας σκορδαλιά δίνει 100 θερμίδες. Η μυρωδιά που αφήνει το σκόρδο στο στόμα μας καταπολεμείται αν μασήσουμε φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου ή μελισσόχορτο.
Μια ωραία παραλλαγή για χρώμα και γεύση είναι η προσθήκη κάπαρης ή βραστών παντζαριών.
Σκορδαλιά με ψωμί
Για να έχει επιτυχία η σκορδαλιά πρέπει το ψωμί να είναι χωριάτικο και πολλών ημερών 'μπαγιάτικο' όπως χαρακτηριστικά λέμε.
Για 4 πιάτα σκορδαλιά βάζουμε σε νερό να μαλακώσει μια φραντζόλα μισού κιλού ψωμί, 3-4 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού, 1 κουτ. σούπας ξύδι και αρκετό ελαιόλαδο.
Όταν μαλακώσει το ψωμί, το στύβουμε καλά με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το σκόρδο να λιώσει καλά, να γίνει πολτός και εναλλάξ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού και το ξύδι.
Η σκορδαλιά με το ψωμί δεν ελαστικοποιείται όπως η σκορδαλιά με την πατάτα, είναι όμως εξίσου νόστιμη.
Σκορδαλιά με καρύδια
Πολλοί προτιμούν τα καρύδια σαν βάση της σκορδαλιάς αντί για πατάτα ή ψωμί. Ετοιμάζουμε την καρυδόψιχα. Για 4 πιάτα θέλουμε μισό κιλό καρυδόψιχα. Λιώνουμε 3-4 σκελίδες σκόρδο στο μίξερ με λίγες σταγόνες νερού. Το προσθέτουμε στην καρυδόψιχα. Πολτοποιούμε την καρυδόψιχα προσθέτοντας λιγότερο ελαιόλαδο γιατί τα καρύδια περιέχουν έλαια, εναλλάξ με το λεμόνι και το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Στην συνταγή αυτή μπορούμε να βάλουμε και κουκουνάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται