Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Κουλουράκια κρασιού (νηστίσιμα)




Την συνταγή αυτή την μοιράστηκε μαζί μου, η φίλη μου Αθανασία Γιακουμέλου από την Πάτρα



Πεντανόστιμα κουλουράκια κρασιού ιδανικά για τις ημέρες της νηστείας αλλά και πολύ υγιεινά αφού δεν περιέχουν βούτυρο ή αυγά. Βγαίνουν 30 - 40 τεμάχια, ανάλογα πόσο μεγάλα θα τα
 πλάσουμε.

Υλικά:
 

550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γραμ. ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι ψιλό
1 κουταλιά σούπας
baking powder
175 γραμ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
175 γρα. κρασί κόκκινο ξηρό

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, το αλάτι, το κρασί και το ηλιέλαιο και χτυπάμε με μίξερ ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Αν δεν έχουμε μίξερ ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή αυγοδάρτη, η ζάχαρη θα λιώσει σχετικά εύκολα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το
baking powder και ρίχνουμε σιγά-σιγά στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας. Δε χρειάζεται ιδιαίτερο ζύμωμα, αρκεί να πάρει όλο το αλεύρι και να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που θα ξεκολλάει από το μπολ και τα χέρια μας. Πλάθουμε σε στρογγυλά κουλουράκια ή πλεξούδες ανάλογα με το γούστο μας. Μπορούμε αν θέλουμε να τα περάσουμε σε ζάχαρη πριν τα ψήσουμε, σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να τα ψήσουμε πάνω σε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος. Αν δεν βάλουμε χαρτί ψησίματος αλείφουμε με ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο το ταψί μας και αραδιάζουμε τα κουλουράκια με 2 εκατοστά περίπου απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου ώσπου να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.

-Πασπαλίζουμε τα κουλουράκια με ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσάμι πριν τα ψήσουμε αν θέλουμε.

- Η ζύμη δεν θέλει πολύ παιδεμα γιατι θα αρχισει να βγάζει το λάδι

-Όταν κρυωσουν τελειως μπορουμε να τα φυλαξουμε σε μεταλλικο κουτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται