Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι αλλοιώσεις των κατεψυγμένων κρεάτων και τι να προσέχουμε

Οι αλλοιώσεις των κατεψυγμένων κρεάτων, τι πρέπει να προσέχουμε αν βάζουμε το κρέας στην κατάψυξη ή αγοράζουμε κατεψυγμένο κρέας...




Οι κυριότερες αλλοιώσεις που είναι πιθανόν να παρουσιάσουν τα κατεψυγμένα κρέατα είναι:


ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΣΗΨΗ:
Οφείλεται σε μόλυνση που έγινε ή πριν καταψυχθεί το κρέας ή σε κάποιο στάδιο της συντήρησης του που πιθανόν αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε. Επίσης μετά την απόψυξη και κατά το ψήσιμο, διαπιστώνουμε δυσοσμία. 


ΒΑΘΕΙΑ ΣΗΨΗ: Οπωσδήποτε προϋπάρχει της κατάψυξης. Διαπιστώνεται με την κοπή του κρέατος βαθειά, κοντά σε άρθρωση. Μετά την απόψυξη και πάλι κατά το ψήσιμο, θα διαπιστώσουμε όξινη και δυσάρεστη οσμή. Και στις δυο περιπτώσεις, το κρέας είναι ακατάλληλο.


ΕΥΡΩΤΙΑΣΗ (ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΑ): Μπορεί να συμβεί αν το κρέας δεν καταψυχθεί έγκαιρα από την ημέρα της σφαγής του και έχει μολυνθεί με ευρωτομύκητες (μούχλα), ή αν αποψυχθεί σε κάποιο στάδιο της συντήρησης του και μολυνθεί.
ΤΑΓΚΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ: Είναι συνήθως επιφανειακή. Το χρώμα του λίπους γίνεται πιο κίτρινο, μέχρι σκούρο. Το κρέας μετά την απόψυξη και κατά το ψήσιμο αναδίδει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της ταγκίλας. Και σ’ αυτή την περίπτωση τι κρέας είναι ακατάλληλο.


ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ: Όταν το κατεψυγμένο κρέας αφυδατωθεί, χάνει τους χυμούς του, η επιφάνεια του είναι ξερή και σπογγώδης. Η αφυδάτωση μπορεί να προχωρήσει σε βάθος από μερικά χιλιοστά μέχρι και ολόκληρη τη μάζα, οπότε το κρέας είναι σαν σφουγγάρι, ουσιαστικά δεν είναι πια κρέας. Ένα άλλο είδος αφυδάτωσης είναι τα εγκαύματα του ψύχους. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι ατύχημα κατά την κατάψυξη και δεν αξιολογείται για να κριθεί το κρέας ακατάλληλο. Απλώς καθαρίζονται αυτά τα σημεία.


ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΚΡΕΑΤΑ: Δεν πρόκειται για κρέατα που προέρχονται από ηλικιωμένα ζώα, αλλά κρέατα πολυκαιρισμένα, που ενδεχομένως έχουν νεότερη ημερομηνία παραγωγής απ’ αυτήν που αναφέρεται στη συσκευασία τους. Φυσικά τέτοια κρέατα είναι ακατάλληλα.


ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ
ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΨΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΨΥΞΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται