Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ζυμαρικά με spagetti από καλαμάρι, πέστο με πιπεριά φλωρίνης και ρόκα



Ζυμαρικά με spagetti από καλαμάρι, πέστο με πιπεριά Φλωρίνης και ρόκα



Μια απίθανη μακαρονάδα γεμάτη χρώμα και αρώματα

Υλικά
 
Για τα ζυμαρικά
500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας μας 
5 lt νερό
50 γρ. αλάτι
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Για το spaghetti καλαμάρι
600 γρ. καλαμάρι θράψαλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Ούζο για το σβήσιμο
Ελαιόλαδο
Καυτερό πιπέρι
Αλάτι
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη


Για το πέστο
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες στον φούρνο
200 γρ κεφαλογραβιέρα
100 γρ  κουκουνάρι καβουρδισμένο
60 Ml ελαιόλαδο
προαιρετικά 2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Για το πέστο
Ψήνουμε τις πιπεριές σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° στον αέρα για 30 λεπτά, γυρίζοντας τες δυο- τρεις φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Προς το τέλος, τις ψήνουμε στο grill για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Με τον τρόπο αυτό, στο πρώτο μέρος μαλακώνει, η σάρκα χωρίς να αφυδατωθούν οι πιπεριές και στο δεύτερο ίσα που προλαβαίνουν να “αρπάξουν” λίγο, να καεί η φλούδα τους, χωρίς όμως να αφυδατωθούν.

Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και οι πιπεριές είναι ακόμα ζεστές, τις τοποθετούμε σε κλειστό τάπερ ή σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα για 10-15 λεπτά μέχρι να ιδρώσουν, αυτό μας διευκολύνει αργότερα στο ξεφλούδισμα.

Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ποσότητα και να τις συντηρήσουμε στο ψυγείο μέσα σε λαδόξυδο για αρκετό καιρό.

Εντωμεταξύ, παίρνουμε ένα τηγανάκι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και όταν ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε τα κουκουνάρια, τα γυρίζουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα. Τα αφήνουμε για περίπου 1-2 λεπτά στην φωτιά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε στο μπλέντερ, τις πιπεριές, ξεφλουδισμένες (έχουμε αφαιρέσει και τα σπόρια), τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, το αλάτι, το σκόρδο αν το βάλουμε, και την κεφαλογραβιέρα. Τα αλέθουμε όλα μαζί, εναλλακτικά για να είμαστε και πιο κοντά στην παράδοση χρησιμοποιούμε γουδοχέρι.


Για τα ζυμαρικά
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 5 λίτρα νερό. Όταν πάρει βράση το νερό προσθέτουμε 50 γρ. αλάτι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και μαγειρεύουμε ανάλογα με το είδος τους, για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λεπτό ζυμαρικό και όχι πέννες ή κάτι αντίστοιχο που ταιριάζουν καλύτερα με μια πιο λιπαρή σάλτσα.
Όταν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν χωρίς να τα περιχύσουμε με κρύο νερό, αφού έτσι χάνουν το άμυλο τους και μετά δεν θα "κολλάει" η σάλτσα μας όμορφα.
  
Για το spaghetti καλαμάρι
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο θράψαλο, το ξεπαγώνετε, βάση των οδηγιών της συσκευασίας, και το κόβετε σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπαγγέτι.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το καλαμάρι σε πολύ δυνατή φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο καυτερό. Σβήνουμε με ούζο. Όταν το ούζο εξατμιστεί λίγο προσθέτουμε το πέστο που έχουμε ετοιμάσει.

Τέλος προσθέτουμε την σάλτσα πέστο με το καλαμάρι στα βρασμένα ζυμαρικά μας και ψιλοκόβουμε ένα ματσάκι ρόκα.



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται