Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ζαγορίσια λαχανόπιτα από το Βραδέτο Ιωανίννων





Τώρα την άνοιξη είναι ιδανική εποχή που μπορούμε να βρούμε πολλά υπέροχα ψιλικά, ή μαζέματα είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια υπέροχη λαχανόπιτα. Η συνταγή είναι του φίλου μου Στέφανου Χρηστογούλα από Βραδέτο Ιωανίννων.




Υλικά για την γέμιση
1,5 κιλό ανάμεικτα λαχανικά πλυμένα και κομμένα με το ψαλίδι όπως:
Παζιά ή σέσκουλα
Λάπατα ή μπαλάσα
Σπανάκι
Λίγο άνηθο
Λίγο μακεδονήσι ή αλλιώς μαϊντανό
2-3 αυγά χωριάτικα κατά προτίμηση
½ κιλό τυρί φέτα
3 πράσσα ψιλόκομμένα
3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 χούφτα τραχανά ξινό

Για το φύλο
7 φλ. Αλεύρι
Νερό όσο πάρει
½ φλυτζάνι Ελαιόλαδο για τη ζύμη και όσο χρειαστεί για ανάμεσα στα φύλλα
δυο πρέζες αλάτι

Για αυτή την πίτα θα χρειαστούμε 7 φύλλα. Θα βάλουμε 3 κάτω, 1 στην μέση και 3 επάνω δημιουργώντας έναν στριφτό κόθρο (στεφάνι).

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια. Προσθέτουμε  το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο)

Την κάνουμε 7 μπάλακια (τόσα όσα και τα φύλλα μας), τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα για να μην ξεραθεί  και την αφήνουμε να σταθεί το μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση μας.

Όταν έρθει η ώρα να ανοίξουμε τα φύλλα μας παίρνουμε το πιτόβεργο ή πλάστη χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.

Για την γέμιση

Βάζουμε ολα τα λαχανικά μαζί, πλυμένα και κομμένα με το ψαλίδι, τα  πράσα και τα  κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, τον άνηθο, τον μαϊντανό , ρίχνουμε δυο ή τρία αυγά, τρίφτουμε το τυρί (δεν ρίχνουμε αλάτι, έχει το τυρί) ακακατώνουμε και γίνεται μια μάζα

Στρώνουμε στο ταψί ή ντιψί τρία φύλλα με λάδι ανάμεσα για να γίνουν τραγανά και να μην κολλήσουν.

Χωρίζουμε την μάζα λαχανικών στα δυο και προσθέτουμε τον τραχανά για να ρουπώσει (ροθφήξει) τα υγρά που θα βγάλ'ν τα λαχανομαζέματα. Ρίχνουμε την πρώτη στρώση λαχανικών, στρώνουμε το μονό φύλλο και από πάνω τα υπόλοιπα λάχανα.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα και λαδώνουμε, Ακόμη και στις άκρες και τις στρίβουμε για να γένει η κόρα ή αλλιώς κόθρος προς τα μέσα

Δεν τρυπάμε το φύλλο για να βράσουν τα λάχανα και να ψηθούν.


Ψήνουμε σε προθερμασμλενο φούρνο στους 250 βαθμους ή αν έχουμε την ευκαιρία  θα πρότεινα σε γάστρα με ξύλα

Μετά από μια ώρα μια και μισή , βγάνουμε το ντιψί και κάνουμε δυο κινήσεις

Το κουνάμε απότομα δεξιά αριστερά

Αν είναι ψημένη τότε απλά γυρίζει το ντιψί χωρίς την πίτα, γιατί σημαίνει ότι ξεράθηκε το κάτω κάτω φύλλο

Αν γένει αυτό τότε κάνουμε την πίτα να τιναχτεί προς τα πάνω, για να πάρει "αέρα" από κάτω. Κρατώντας  το ταψί γερά και με τα δυο χέρια κάνουμε ένα τίναγμα απότομο και μικρό.

Αν αναπηδήσει η πίτα είναι έτοιμη ,αν είναι ψημένη θα ξεκολλήσει, αν όχι θα είναι κολλημένη στο ντιψί και δεν θα κουνηθεί, θέλει λίγο ψήσιμο ακόμη , 5-10 λεπτά. 
  
Το ιδανικό σερβίρισμα , κομμένη σε τετράγωνα με γιαούρτι πρόβειο full λιπαρά

Ζεστή πίτα, πάνω απλωμένο γιαούρτι, σκέτη απόλαυση!!!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται