Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Οι ευεργετικές ιδιότητες του Ελληνικού καφέ

Καλημέρα με ελληνικό καφέ!



Ο ελληνικός καφές αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων. Μπορεί να έχουν μπει στη ζωή μας πολλά είδη καφέ, ο ελληνικός όμως παραμένει σταθερός, λόγω της ιδιαίτερής του γεύσης! Αποτελεί μια σταθερή καθημερινή συνήθεια, αφού μας τονώνει και μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση στην εργασία μας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ είναι γνωστές από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει. Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι ο δικός μας ελληνικός καφές έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Λέγεται ότι ένα-δύο φλιτζάνια την ηµέρα βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία της καρδιάς, σύµφωνα µε την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Ένα φλιτζάνι καφέ δεν έχει καθόλου θερμίδες και βοηθά στην επαγρύπνηση. Είναι καλύτερη επιλογή από διάφορα ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας, ενώ η αναζωογονητική του δράση και η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτική τον καθιστούν μοναδικό διατροφικό "σύντροφο".

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ:
  • Ο ελληνικός καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες. Μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το αντιοξειδωτικό “φράγμα” του οργανισμού μας, βοηθώντας μας έτσι να προστατευθούμε πιο αποτελεσματικά ενάντια στην οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.
  • Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Επιστημονικού Περιοδικού Κλινικής Διατροφής η κατανάλωση 2-3 ροφημάτων φλιτζανιών καφέ ημερισίως μειώνουν κατά 31% τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Ακόμη μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν 4 - 5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν χολολιθίαση σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ. Η καφεΐνη που περιέχει δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και έτσι καταπολεμά τη κούραση και συμβάλει στην καλύτερη συγκέντρωση του εγκεφάλου.
1336603341 01
Μυστικά για να πετύχετε τον ελληνικό καφέ:
  • Είναι πολύ σημαντικό ο καφές να είναι φρεσκοαλεσμένος και σε μορφή πούδρας.
  • Τον καφέ πρέπει να τον έχουμε μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς .
  • Ο αλεσμένος καφές δεν μπορεί να αποθηκευτεί πάνω από 10 μέρες.
  • Το μπρίκι που θα τον ψήσετε, καλύτερα να είναι μπρούτζινο και με στενό άνοιγμα, για να δίνει καλύτερο καϊμάκι.
  • Για να τον ψήσετε σωστά, προσθέστε πρώτα τη ζάχαρη, ύστερα τον καφέ. Το μυστικό του ελληνικού καφέ είναι να γίνεται σε χαμηλή φωτιά. Προτού φουσκώσει το καϊμάκι, το αποσύρετε από τη φωτιά και το ξαναβάζετε για λίγο, προτού τον κατεβάσετε.
  • Αν θέλετε παχύ καϊμάκι δεν το αφήνετε να κοχλάσει.
  • Όταν τον σερβίρετε, κρατάτε το μπρίκι ψηλά και δεν το ακουμπάτε στο φλιτζάνι, γιατί δεν θα πετύχει το καϊμάκι.
  • Προτιμήστε να ψήσετε τον ελληνικό καφέ στο γκαζάκι, σε χαμηλή φωτιά, παρά στο μάτι της κουζίνας.
Αυτός είναι ο συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του:
  • Βαρύς
  • Ελαφρύς
  • Γλυκός
  • Μέτριος
  • Ναι και Όχι
  • Σκέτος
  • Βραστός
  • Μερακλίδικος
  • Βαρύγλυκος
  • Γλυκηβραστός
  •  
  • 2-3 κουταλιές καφέ
  • ½ - 1 κουταλιά καφέ
  • 2-4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλιά ζάχαρη
  • Καθόλου ζάχαρη
  • Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
  • Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
  • 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
  • 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται