Η ολική ποσότητα σιδήρου που περιέχεται στο σώμα δεν είναι συνάρτηση μόνο του βάρους αλλά και μίας σωρείας φυσιολογικών καταστάσεων όπως η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη και τα στάδια ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό του μεταβολισμού του σιδήρου είναι η αποθήκευσή του και η επαναχρησιμοποίησή του σε ποσοστό 90%.
Οι λειτουργίες που επιτελεί ο σίδηρος στο σώμα είναι απόρροια των φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων, καθιστώντας τον ένα άκρως απαραίτητο μέταλλο. Συγκεκριμένα, αποτελεί συστατικό της αίμης συμβάλλοντας στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, αποτελεί τμήμα διαφόρων ενζύμων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις διάφορες μεταβολικές πορείες, ενώ επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, ο σίδηρος είναι βασικός για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες, εφόσον εμπλέκεται τόσο στη λειτουργία και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών όσο και της μυελίνης.
Απορρόφηση του σιδήρου
της τροφής
Ο βαθμός απορρόφησης του σιδήρου επηρεάζεται από τα αποθέματα στον οργανισμό, την ποσότητα και τη χημική δομή του σιδήρου στην τροφή, καθώς και από μία ποικιλία διατροφικών παραγόντων που αυξάνουν ή μειώνουν την απορρόφησή του.
Την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου αυξάνει η βιταμίνη C και οι ζωικές πρωτεΐνες που περιέχονται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Για καλύτερη λοιπόν απορρόφηση του σιδήρου από τροφές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο συνιστάται να συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια, το πεπόνι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πράσινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τις φράουλες. Για παράδειγμα, οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι όμως μη αιμικός, άρα και πολύ λίγο απορροφήσιμος. Αν όμως μαζί με τις φακές καταναλώσουμε λίγο ψάρι (πηγή ζωικής πρωτεΐνης) και συνοδεύσουμε το γεύμα μας με μία σαλάτα μπρόκολο και ένα χυμό πορτοκάλι (πηγές βιταμίνης C) η απορρόφηση του σιδήρου της φακής θα αυξηθεί κατά πολύ.
Αντιθέτως, διατροφικοί παράγοντες που έχει
αποδειχτεί ότι μειώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου είναι οι κάτωθι:
1. Οι τανίνες που περιέχονται στο τσάι. Έχει αποδειχτεί ότι η
κατανάλωση τσαγιού μαζί με μία πηγή σιδήρου μπορεί να μειώσει την απορρόφηση
αυτού μέχρι και 60%, ενώ η κατανάλωση καφέ με ή αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να
μειώσει την απορρόφηση κατά 40%.
2. Τα οξαλικά οξέα που περιέχονται για παράδειγμα στο σπανάκι, στα
παντζάρια, στη σοκολάτα, στο τσάι κλπ.
3. Οι φυτόλες που περιέχονται στο καλαμπόκι και στα προϊόντα ολικής
αλέσεως.
4. Το EDTA, ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία
τροφίμων.
5.
Το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.
Πηγές σιδήρου
Περιεκτικότητα
τροφίμων σε μη αιμικό σίδηρο
ΤΡΟΦΙΜΟ
|
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
|
Fe mg
|
ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ
|
1 ΦΛ
|
4.5 -18
|
ΦΑΚΕΣ
|
1/2 ΦΛ
|
3.3
|
ΣΠΑΝΑΚΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ
|
1/2 ΦΛ
|
3.2
|
ΠΙΤΟΥΡΟ
|
1/2 ΦΛ
|
3.0
|
ΠΑΤΑΤΑ ΨΗΤΗ
|
1 ΜΕΤΡΙΑ
|
2.7
|
ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
|
1/2 ΦΛ
|
2.6
|
ΑΡΑΚΑΣ
|
1/2 ΦΛ
|
1.9
|
ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΣΙΟΥΣ
|
30 ΓΡ
|
1.7
|
ΑΜΥΓΔΑΛΑ
|
¼ ΦΛ
|
1.3
|
ΞΗΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
|
90 ΓΡ
|
1.0
|
ΞΗΡΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ
|
90 ΓΡ
|
0.8
|
ΑΥΓΟ
|
1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ
|
0.6
|
ΓΑΛΑ
|
1 ΦΛ
|
0.1
|
Περιεκτικότητα
τροφίμων σε αιμικό σίδηρο
ΤΡΟΦΙΜΟ
|
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
|
Fe mg
|
ΣΥΚΩΤΙ ΑΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
|
90 ΓΡ
|
7.2
|
ΣΥΚΩΤΙ ΑΠΌ ΜΟΣΧΑΡΙ
|
90 ΓΡ
|
5.8
|
ΧΤΑΠΟΔΙ
|
90 ΓΡ
|
4.4
|
ΣΤΡΕΙΔΙΑ
|
30 ΓΡ
|
3.8
|
ΑΠΑΧΟ ΜΟΣΧΑΡΙ SIRLOIN
|
90 ΓΡ
|
2.9
|
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΣΚΟΥΡΟ ΚΡΕΑΣ
|
90 ΓΡ
|
2.0
|
ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΚΟΥΡΟ ΚΡΕΑΣ
|
90 ΓΡ
|
1.2
|
ΞΙΦΙΑΣ
|
90 ΓΡ
|
1.1
|
ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΛΕΥΚΟ ΚΡΕΑΣ
|
90 ΓΡ
|
0.9
|
ΑΠΑΧΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
|
90 ΓΡ
|
0.9
|
ΤΟΝΟΣ
|
90 ΓΡ
|
0.6
|
Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 10 mg σιδήρου για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άντρα και μίας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, ενώ οι ημερήσιες ανάγκες μίας ενήλικης γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία ανέρχονται σε 15 mg ημερησίως. Οι απαιτήσεις σε σίδηρο διαφοροποιούνται για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα όσο πιο σύντομα γίνεται